Affärsjuridik
Vi hjälper till med hantering av affärsjuridiska frågor I företag som har egna jurister underlättas samarbetet jurist/affärsman genom att juristen som anställd redan från början…
Hem / Vad behöver du hjälp med? / Notarius publicus
Länsstyrelsen utser så kallade Notarius Publicus som har i uppdrag att hjälpa allmänheten med att kontrollera och intyga riktigheten i olika uppgifter. Titeln är latin och motsvarar en ”offentlig sekreterare”.
Notarius publicus skall inom sitt verksamhetsområde vidare gå allmänheten till handa med att:
Han får också bestyrka översättningar i den mån hans språkkunskaper medger det. Mottagning sker alltid efter tidsbeställning per telefon.
Kontakta oss via formuläret nedan angående frågor som rör denna tjänst. Vi återkommer till er så snart som möjligt.
Notarius Publicus kan bestyrka en rad olika slags handlingar.
Ett av de vanligaste uppdragen är bestyrkande av kopior (vidimering), vanligen kopior av pass eller betyg inför studier eller arbete utomlands.
Behöver du en bestyrkt kopia måste du visa upp originalhandlingen.
Nej, vi översätter inga handlingar. Översättningar ska göras av en auktoriserad translator utsedd av Kammarkollegiet. En förteckning över auktoriserade translatorer finns på Kammarkollegiets webbplats.
Apostille är en auktoriserad stämpel på ett dokument som intygar att en signatur på den är äkta. När en handling försetts med apostille är den undantagen från varje form av bestyrkande, det vill säga att inget ytterligare godkännande/legalisering krävs. En förteckning över länder som har anslutit sig till Apostillekonventionen finns på Haag-konferensens webbplats.
Notarius publicus och biträdande notarius publicus är behöriga att utfärda intyg enligt artikel 6 första stycket i Haagkonventionen den 5 oktober 1961 om slopande av kravet på legalisering av utländska allmänna handlingar (apostille).
Notarius publicus får inte utföra sådant som är förbehållet en myndighet, och som är otillbörligt eller lätt kan utnyttjas på ett otillbörligt sätt i reklam eller annat sammanhang.
Varje stämpel, det vill säga varje namnteckning jämte sigill/stämpel på en handling som ska intygas, kostar 400 kronor. Varje apostille kostar 500 kr per handling.
Namnteckningar som ska bestyrkas ska göras på plats och personligen mot uppvisande av passhandling eller identitetskort.
Det finns två sätt att få handlingar bestyrka med apostille, i vår expedition eller via post. Notarius publicus intyg och apostille görs medan du väntar. Vid besök på expeditionen betalas avgiften på plats genom att Swisha eller kontant.
Om handlingar skickas med post, är adressen:
Levin Juristbyrå
Notarius Publicus
Box 7057
600 07 Norrköping
Kom ihåg att ange ditt namn, din adress och eventuellt mobilnummer. En stämpel eller apostille göras på engelska. Handlingar returneras endast till mottagare i Sverige, handläggningen via post tar ca 1 vecka.
Observera att du måste skicka med ett frankerat svarskuvert med din adress, du ska även betala i förskott genom att Swisha där du anger ditt namn som referens. Handlingen returneras efter mottagen betalning.
Levin Juristbyrå hjälper dig i Norrköping och Linköping som söker hjälp från en Notarius Publicus! Vi tar emot uppdrag av de flesta storlekar och finns att besöka både på kontor i Linköping och Norrköping. Du måste alltid boka tid per telefon 011-12 49 99 eller 013-470 11 70.
Vi accepterar svenska och utländska pass, svenskt körkort, samt svenska SIS-märkta ID-kort. ID-handlingen måste vara giltig. Vi accepterar således inte utländska ID-kort, körkort eller liknande.
En legalisering är en stämpel från UD (Utrikesdepartementet) som intygar att namnteckningen på ett dokument är äkta.
En legalisering innebär att en namnteckning och sigill/stämpel på en svensk handling är äkta samt i vilken egenskap undertecknaren har skrivit på. En legalisering säger alltså ingenting om innehållet i handlingen.
I regel skall en handling som legaliseras först notariseras (bestyrkas) av Notarius Publicus.
Även om notariatinstitutionen inte infördes i sin helhet i Sverige, utsågs tidigt notarius publicus i de större städerna för att verkställa protester. Redan i författningar från 1600-talet nämns notarius publicus, och 1661 fastställdes en taxa för ”notarius publicus attester och protester”. Växelstadgan av 21 januari 1748 stadgade uttryckligen, att alla protester på växelbrev borde ske och upprättas genom en notarius publicus, om en sådan fanns på orten, och senare växellag innehöll föreskrifter om verkställande av protest genom notarius publicus.
Med anledning av riksdagens begäran om utarbetande av en lag, som skulle reglera notarius publicusbefattningen och dess omfattning, utfärdades 6 oktober 1882 en stadga angående notarius publicus. Enligt denna stadga skulle notarius publicus, efter att ha anlitats för detta, verkställa protester och att, då inte andra ämbetssysslor förhindrar detta, på begäran bevittna underskrifter, bestyrka riktigheten av översättningar och avskrifter samt närvara vid utlottningar av obligationer och sådana besiktningar som omnämnd i Sjölagen. Notarius publicus tjänsterum skulle under viss tid varje söckendag vara tillgängligt för allmänheten. Notarius publicusbefattningen kunde i stad vara förenad med tjänst i rådstugurätt eller magistrat.
Vi hjälper till med hantering av affärsjuridiska frågor I företag som har egna jurister underlättas samarbetet jurist/affärsman genom att juristen som anställd redan från början…
Specialister på familjerätt Ett av våra kärnområden är familjerättslig tvistelösning med särskild inriktning mot barns vårdnad, boende och umgänge. Vi företräder regelbundet såväl mammor som…
Hur fungerar fastighetsrätt? Vi kan hjälpa dig med många olika delar när det kommer till fastighetsrätt. Läs mer här nedan, välkommen! Fastighets- och bostadsjuridik Fel…
Juridiskt biträde I rättegångsbalken finns regler om advokater och syftet är att tillgodose allmänhetens behov av kvalificerade ombud vid domstolar och myndigheter. I Sverige finns…
Behöver du hjälp med domstolstvister? Om två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten pröva tvisten.…
Adress:
Garvaregatan 18 B
602 21 Norrköping
Telefon: 011-12 49 99
E-post: info@levinjuristbyra.se
Adress:
Repslagaregatan 5
582 22 Linköping
Telefon: 013-470 11 70
E-post: info@levinjuristbyra.se
Vi är en allmänpraktiserande juristbyrå och ett familjeföretag sedan 2004. Vår styrka är vårt täta samarbete med dig som klient och engagemang för ditt bästa.
Vårt mål är att erbjuda snabb, kvalificerad och resultatinriktad juridisk rådgivning. För närvarande har vi kontor i Norrköping och Linköping.
© Copyright Levin Juristbyrå