Äktenskap och skilsmässa
Vad händer vid äktenskapsskillnad? Vid hjälper till när äktenskap ska upplösas genom äktenskapsskillnad. Regler Vid hjälper till när äktenskap ska upplösas genom äktenskapsskillnad. Reglerna om…
Hem / Vad behöver du hjälp med? / Familjerätt / Gemensam vårdnad
Domstolens kan upplösa gemensam vårdnad och bestämma ensam vårdnad eller låta den gemensamma vårdnaden fortsätta. Domstolens prövning sker alltid efter vad som är bäst för barnet.
Gemensam vårdnad bör inte få användas som ett medel för att ”tvinga” föräldrarna att samarbeta.
Gemensam vårdnad kan vara oförenlig med barnets bästa även om konflikten mellan föräldrarna inte är så svår och djup att det är omöjligt för dem att samarbeta.
Vid gemensam vårdnad är det gemensam bestämmanderätt.
Det innebär ett gemensamt ansvar i barnets personliga angelägenheter i frågor angående fritid, ekonomi, utbildning, religion och hälso- och sjukvård.
När det är gemensam vårdnad så ska vårdnadshavarande (föräldrarna) i princip fatta alla beslut tillsammans. Undantaget är den dagliga omsorgen om barnet (exempelvis beslut om barnets mat, kläder, sovtider och hur barnet ska tillbringa sin fritid) där bestämmanderätten finns hos den förälder där barnet bor eller vistas hos.
När kan en förälder fatta beslut utöver daglig omsorg?
Det kräver att den andre vårdnadshavaren är förhindrad och att beslutet måste ske utan dröjsmål. Vid beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid, så krävs det dessutom om barnets bästa uppenbarligen kräver ett beslut.
Domstol kan fatta beslut om
Om en vårdnadshavaren inte samtycker till en åtgärd till stöd för barnet, får socialnämnden (socialtjänsten) besluta att åtgärden med hänsyn till barnets bästa. Det gäller främst för psykiatrisk och psykologisk utredning och behandling, samt psykiatrisk behandling i öppna former.
Föräldrabalkens regler handlar om att barnets båda föräldrar ska vara delaktiga i vårdnaden. Huvudregeln är gemensam vårdnad.
Gemensam vårdnad bidrar till en god kontakt mellan barnet och föräldrarna. Tanken är att båda föräldrarna ska har ansvaret för barnet oberoende vart barnet faktiskt bor.
Högsta domstolen anger i NJA 1999 s. 451 att lagstiftningen utgår från att gemensam vårdnad är till barnets bästa. Endast när det framkommer särskilda omständigheter som talar mot gemensam vårdnad, skall vårdnaden anförtros en av föräldrarna ensam.
Barnkonvention handlar om att barnet har rätt till sina föräldrar. Grundsatsen i barnets rättigheter är att båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling.
Samförståndslösningar i domstol
Domstolarna och socialtjänsten utgår som regel från att den lösning som föräldrar kan enas om, är det bästa för barnet. En överenskommelse om gemensam vårdnad anses som regel vara den bästa för barnet.
Domstolarnas bedömning vid gemensam vårdnad
Domstolen bedömer föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet.
Vid gemensam vårdnad ska:
I praktiken är föräldrarnas förmåga att ta ett gemensamt ansvar i frågor om barnet som blir avgörande. Därmed är ansvarstagandet överordnat föräldrarnas samarbetsförmåga.
Intressekonflikter mellan föräldrar handlar som regel om tid och pengar. Lagens utgångspunkt är då gemensam vårdnad, samarbetssamtal, samförståndslösning och medling. Vid intressekonflikter blir det som regel fråga om kompromisslösning, eftersom inte någon av föräldrarna antas vara villiga att riskera att förlora sin position.
Intressekonflikter hänförs frågor som rör:
Domstolen bedömer hur olika tänkbara vårdnadsalternativ kan komma att utfalla efter barnets bästa.
Domstolen beaktar barnets bästa och barnets bästa utgörs av följande faktorer:
När domstolen bestämmer om vårdnaden ska vara gemensam eller ensam så bedöms särskilt:
Barnets bästa kan inte generellt beskrivas utan måste prövas i det enskilda fallet där varje barn är unikt och varje fall individuellt. Därför är det svårt att göra en schablonmässig bedömning utan det kräver betydande erfarenhet av vårdnadsmål för att kunna argumentera för barnets bästa i det enskilda fallet.
Domstolsförhandlingar genomförs i enlighet med processrättsliga bestämmelser där ditt barns bästa ska tolkas och därefter ska du bevisa vad som är ditt barns bästa.
Domstolens beslutsunderlag är som regel reducerat till barnets rätt till omsorg och barnets rätt till nära/god kontakt med båda sina föräldrar. Rekvisiten risk för barnet och barnets vilja är som regel svårt att styrka vid en vårdnadsändring.
Högsta domstolen anför i NJA 2007 s. 382 föräldrarnas samarbetsproblem var av sådan omfattning att gemensam vårdnad inte var till det barnets bästa. Till grund för sin bedömning anförde domstolen att parterna hade haft pågående rättslig process under stora delar av barnets liv och att umgänget med barnet hade reglerats på ett mycket ingående sätt genom olika domstolsbeslut.
Högsta domstolen anförde vidare:
”En gemensam vårdnad får således anses förutsätta att det finns en realistisk möjlighet för föräldrarna att gemensamt och inom rimlig tid lösa de frågor som rör barnet och hantera de delade meningar som kan finnas, utan att de mer regelmässigt behöver hjälp utifrån för att fatta beslut och utan att det uppstår ständiga konflikter som drabbar barnet.
Gemensam vårdnad kräver att föräldrarna kan ta gemensamt ansvar. Uttryck för brist på förtroende för den andra föräldern liksom för bristande vilja eller förmåga att vara flexibel och jämka samman sin uppfattning med den andres är tecken som tyder på att gemensam vårdnad kan vara oförenlig med barnets bästa.
En konflikt mellan föräldrarna bör dock inte utesluta gemensam vårdnad, om motsättningarna kan antas vara av övergående natur och därför inte bedöms hindra ett fungerande samarbete på längre sikt i frågor som rör barnet”.
Vårdnaden ska säkerställa att barnets intressen tillgodoses.
I vårdnaden ingår:
Du som vårdnadshavare har ett ansvar:
Vad är god omsorg om barn?
God omsorg för ett barn är:
Barnets grundläggande behov
Du som vårdnadshavare har skyldighet att tillgodose barnets grundläggande behov av omvårdnad, trygghet och god fostran.
Du ska ge barnet tillsyn och se till att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning.
Rätten att bestämma om barnet
Vårdnadshavaren bestämmer i barnets personliga angelägenheter. Det innebär en rätt och en skyldighet att företräda barnet i förhållande till barnets mognad.
Bestående fara för barnet
Vårdnadshavaren som missköter sig så att det uppstår en bestående fara för barnets hälsa eller utveckling kan förlora vårdnaden. Ett första steg är regelmässigt att socialtjänsten ingriper för att tillförsäkra barnet en bättre omsorg.
I förarbetena anges: ”Gemensam vårdnad är ett viktigt inslag i den utveckling som har skett mot en starkare betoning på barnets intresse, och möjligheterna till gemensam vårdnad har utvidgats successivt. Syftet med bestämmelserna om gemensam vårdnad är framför allt att främja goda förhållanden mellan barnet och åda föräldrarna. Ett gemensam rättsligt ansvar kan många gånger bidra till detta.”
I praktiken är den samlevande kärnfamilj normen och reglerna utgår inte från hur en familj ska organiseras där barnets föräldrar inte längre lever tillsammans. Ett återkommande problem för många föräldrar är att familjerätten och domstolar inte talar samma språk som föräldern.
När du vill ha ensam vårdnad har du bevisbördan för att ensam vårdnad är förenlig med barnets bästa. Vidare tillkommer att bevisvärderingen kompliceras av att barnets bästa (i) måste tolkas i ditt enskilda fall och (ii) därefter bevisas i en process om överföring av vårdnad.
Begreppet barnets bästa innehar inte några absoluta bedömningskriterier utan domstolen kommer i ditt enskilda fall göra en helhetsbedömning. Utgången i ett mål om vårdnad är i praktiken beroende av tolkningen av rättsfrågan barnets bästa vilket ställer krav på dina argument.
Det vanligaste misstaget i vårdnadsmål är att fokusera på bevisningen om barnets bästa. Det är inte ovanligt att tingsrätten och hovrätten utifrån samma beslutsunderlag värderar bevisningen och tolkar vad som är barnets bästa i princip motsatsvis.
I domstolsavgöranden finns det flera fall där ena föräldern får vårdnaden i tingsrätten, medan hovrätten, utifrån samma bevisning, i stället anser att den andre föräldern är mer lämpad att vara barnets vårdnadshavare. Skälet är som regel att den förälder som i hovrätten bäst argumenterar kring vad som är barnets bästa även får vårdnaden.
Det innebär att vårdnadshavarna tillsammans ska utöva den bestämmanderätt som följer av vårdnadens utövande. Det krävs gemensamma beslut av vårdnadshavarna i frågor som rör vårdnaden.
Det är ingen skillnad annat än att gemensam vårdnad är det juridiska begreppet. Delad vårdnad och gemensam vårdnad innebär gemensam bestämmanderätt. Vårdnadshavarna ska gemensamt utöva bestämmande rätten och gemensamt fatta beslut kring barnet.
Föräldrar som inte är gifta med varandra kan få gemensam vårdnad om sitt barn genom registrering hos Skatteverket.
Gifta föräldrar får automatisk gemensam vårdnad.
Barnbidraget ska från 1 mars 2014 delas mellan föräldrarna vid gemensam vårdnad.
Vi hjälper dig med argumentation kring ditt barns bästa. Du får del av vår mer än 20 åriga erfarenhet av rättsliga processer i vårdnadsmål. Vi har en erfarenhetsbank med mer än 500 avgjorda vårdnadsmål. Hos oss träffar du en alltid en erfaren familjejurist med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik.
Du väljer vad som passar dig bäst. Vi kan alltid träffa dig på vårt kontor eller ha ett telefon- eller videomöte.
Vad händer vid äktenskapsskillnad? Vid hjälper till när äktenskap ska upplösas genom äktenskapsskillnad. Regler Vid hjälper till när äktenskap ska upplösas genom äktenskapsskillnad. Reglerna om…
Behöver du hjälp med arv och testamente? Vi är inriktade på tvister som rör successionsrätt. Successionsrätten innefattar arv, testamente och boutredning. Vi biträder kring hur…
Familjemål i domstol I familjemål disponerar parterna som regel inte fullt ut över processen. Domstolen har en skyldighet vad gäller utredningen och avgörandet, oavsett vad…
Finansiering I vissa fall kan du ha rätt till finansiering av rättshjälp. Läs mer här. Arvode Vi tillämpar 25 § i vägledande regler för god…
Vad gäller för barns umgänge? Barnet har rätt till umgänge och det är barnets behov av umgänge som är avgörande. Barns umgänge Föräldrarna har ett…
Underhållsskyldighet Föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga. Vad gäller…
Specialister på familjerätt Ett av våra kärnområden är familjerättslig tvistelösning med särskild inriktning mot barns vårdnad, boende och umgänge. Vi företräder regelbundet såväl mammor som…
I praktiken krävs att föräldrarna har förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet. Gemensam vårdnad förutsätter att föräldrarna har ett konfliktfritt samarbete. Det innebär inte att de alltid måste ha samma uppfattning men de måste kunna hantera sina delade meningar på ett sätt som inte drabbar barnet.
Om föräldrarna saknar vilja och förmåga att sätta barnets bästa före den egna konflikten kommer detta att påverka omvårdnaden om barnet vilket i regel inte kan anses förenligt med barnets bästa.
En gemensam vårdnad kräver att föräldrarna kommunicerar med varandra. Om föräldrarna inte kan kommunicera med varandra så går det inte heller dra slutsatsen att föräldrarna nu har en förmåga att ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet. Det betyder att det saknas förutsättningar för att parterna ska ha gemensam vårdnad om barnet.
Hovrätten för Västra Sverige anger i T 3553-21 “att parterna fram till för en månad sedan inte alls kommunicerade med varandra [och därmed] går det inte att dra slutsatsen att föräldrarna nu har en förmåga att ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör [dottern]. Det betyder att hovrätten delar tingsrättens uppfattning att det för närvarande saknas förutsättningar för att parterna ska ha gemensam
vårdnad om [dottern].
Adress:
Garvaregatan 18 B
602 21 Norrköping
Telefon: 011-12 49 99
E-post: info@levinjuristbyra.se
Adress:
Repslagaregatan 5
582 22 Linköping
Telefon: 013-470 11 70
E-post: info@levinjuristbyra.se
Vi är en allmänpraktiserande juristbyrå och ett familjeföretag sedan 2004. Vår styrka är vårt täta samarbete med dig som klient och engagemang för ditt bästa.
Vårt mål är att erbjuda snabb, kvalificerad och resultatinriktad juridisk rådgivning. För närvarande har vi kontor i Norrköping och Linköping.
© Copyright Levin Juristbyrå